معاملات فیوچرز چیست و 0 تا 100 هرآنچه باید بدانید

معاملات فیوچرز (Futures) را میتوان یکی از کلیدیترین اصطلاحات رایج دربین سرمایهگذاران و معاملهگران بازار ارز دیجیتال دانست. فیوچرز به معنای آینده است و به معاملاتی اطلاق میشود که درباره قیمت دارایی در آینده بسته میشود. در این مطلب از صرافی آنلاین ارز دیجیتال ویرا اکسچنج به ارائه اطلاعات دقیق و کاملی در ارتباط با اینکه معاملات فیوچرز چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟ نحوه عملکرد آنها چگونه است به صورت دقیق و کامل برای شما عزیزان توضیح دادهایم. با ما در این مطلب همراه باشید؛
معاملات فیوچرز (Futures) چیست؟
در تعریف دقیق و کامل از معاملات فیوچرز باید بیان داشت که این عبارات به معاملاتی گفته میشود که در آن خریدار و فروشنده متعهد میشوند تا در یک تاریخ مشخصی یک دارایی را با قیمت مشخص شده در زمان انعقاد قرارداد معامله نمایند. در این نوع معامله در حقیقت خریدار و فروشنده قیمت یک دارایی را پیش بینی مینمایند. این نوع معاملات در بازارهای سنتی هم رواج بسیار زیادی دارد. بطور مثال در بازار نفت، طلا، مس، محصولات کشاورزی و … نیز شاهد انجام چنین معاملاتی هستیم.
در بازارهای ارز دیجیتال نیز این نوع معامله رواج یافته و معامله گران قادرند تا سود زیادی از پیش بینی افزایش و یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال را از آن خود نمایند. معامله گران در بازار سنتی با استفاده از معاملات فیوچرز برای مدیریت ریسک خود استفاده مینمایند. در بازار ارزهای دیجیتال نیز دقیقا از معاملات فیوچرز برای مدیریت هرچه بیشتر ریسک مالی استفاده میشود.
معاملات فیوچرز در ابتدا توسط بانکها ایجاد شدند. این کار به کشاورزان در تثبیت قیمت محصولاتشان برای تاریخهای آینده کمک بسیار زیادی مینمود. همچنین باید بگوییم که بانکها از داراییهایی مانند نفت خام و یا مس به عنوان دارایی پایه استفاده میکردند.
معاملات فیوچرز در بازار ارز دیجیتال چیست؟
اگر بخواهیم در ارتباط با معاملات فیوچرز در بازار ارز دیجیتال برای شما عزیزان توضیح دهیم باید به این موضوع اشاره نماییم که معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال با نمونه سنتی شباهت بسیار زیادی دارد. اما تمایز بین این دو این است که در بازار ارز دیجیتال به جای کالاهای فیزیکی از ارزهایی مانند ارز دیجیتال بیت کوین و یا ارز دیجیتال اتریوم استفاده میشود.
در معاملات فیوچرز بازار ارز دیجیتال یک نفر معامله معتقد است که دارایی پایه افزایش یافته و پوزیشن لانگ خواهد گرفت، در صورتی که طرف دیگر معتقد است که قیمت کاهش پیدا کرده و پوزیشن شورت میگیرد. این نوع معاملات را میتوان از سری محبوبترین ابزارهای بازار مشتقات ارز دیجیتال دانست. بازار مشتقات، بخش قابل توجهی از اقتصاد جهانی در ارزهای دیجیتال هستند و بیش از نیمی از معاملات این بازار را شامل میشوند.
معاملات فیوچرز چه تفاوتی با معاملات اسپات دارند؟
با انجام معاملات اسپات شما به عنوان یک معامله گر قادر خواهید بود که ارز دیجیتال یا هر دارایی دیگر را فورا و با قیمت لحظهای بازار خرید و فروش نمایید. تسویه در معاملات اسپات به صورت آنی انجام میشود. این درحالی است که در معاملات فیوچرز، دارایی واقعی به هیچ عنوان به صورت آنی و در لحظه تحویل داده نمیشود. بلکه شما فقط قراردادی مبنی بر خرید و یا فروش آن در تاریخی معین در آینده خواهید داشت. تمرکز معاملات اسپات بر پیش بینی قیمت آینده دارایی مدنظر شما تمرکز داشته و در بسیار از موارد نیز معامله گران تمایلی به تحویل گرفتن فیزیکی دارایی خود ندارند.
معرفی انواع معاملات فیوچرز
در بازار ارز دیجیتال، معاملات فیوچرز دارای انواع مختلفی هستند، درنتیجه این مورد به معاملهگران کمک مینماید تا بتوانند از بین انواع این نوع معاملات نمونه محبوب خود را انتخاب نمایند. نکته حائز اهمیت این است که هیچ یک از پلتفرمها قادر به عرضه تمامی نمونههای معاملات فیوچرز نیستند. در نتیجه بهتر است تا پس از انتخاب نوع مدنظرتان به دنبال یافتن یک پلتفرم معتبر در این زمینه باشید؛
معاملات فیوچرز استاندارد Standard Futures Contracts
معاملات فیوچرز معمولی دارای ویژگیهایی از جمله؛ تاریخ انقضا و تسویه حساب مانند یک معامله فیوچرز استاندارد هستند. برای اولین بار معاملات فیوچرز بیت کوین در دسامبر 2017 توسط گروه مستقر در شیکاگو و CBOE راه اندازی گردید. یکی از اصلیترین دلایل رکود بالای قیمت بیت کوین نیز دقیقا همین اقدام این صرافی بود. از نمونه صرافیهایی که معاملات فیوچرز استاندارد را ارائه مینمایند میتوان به صرافیهای بای بیت و بایننس اشاره نمود. معاملات فیوچرز توسط این صرافیها به صورت 3 ماهه و براساس دلار آمریکا انجام میشود. لازم به ذکر است که تسویه در این دو صرافی هر سه ماه یکبار انجام میگردد.
Perpetual Contracts یا معاملات فیوچرز دائمی
اگر بخواهیم به پرکاربردترین نمونههای معاملات فیوچرز اشاره نماییم قطعا باید از معاملات فیوچرز دائمی که از محبوبیت به شدت بالایی در بین معاملهگران برخوردارند اشاره کنیم. این نوع معاملات هیچ تاریخ انقضایی نداشته و شما به عنوان یک معاملهگر ارز دیجیتال قادر هستید تا بدون هیچ محدودیت زمانی پوزیشن خود را با پرداخت کامرزد حفظ نمایید.
معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی Futures with Physical Delivery
این نوع از معاملات فیوچرز دارای تاریخ انقضا بوده و همچنین دارای تحویل فیزیکی میباشند و اولین بار سازمان Bakkt آنها را به بازار معرفی نمود. تفاوت اصلی این نوع معاملات با نمونه استاندارد در تحویل رمز ارز در زمان تسویه است. شما با انجام معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی در Bakkt قادر به تحویل بیت کوین در تاریخ انقضا مشخص شده خواهید بود. این نوع از معاملات به منظور کمک به گردش بیت کوین طراحی شدهاند.
معاملات فیوچرز چه کاربردهایی در ارز دیجیتال دارند؟
اصلیترین اهداف معاملات فیوچرز عبارتند از؛
پوشش ریسک (hedging): پوشش ریسک به سرمایهگذاران کمک مینماید تا بتوانند در برابر نوسانات قیمتی محافظت نمایند.
سفتهبازی (Speculation): سفته بازی مورد استفاده برای تغییرات قیمتی برای کسب سود باشند. حتی در صورت عدم وجود دارایی واقعی، تریدرها قادرند تا براساس پیش بینیهای خود از قیمتهای آینده، خرید و فروش قراردادهای فیوچرز را انجام دهند.
آربیتراژ (Arbitrage): کمک مینماید تا معاملهگران از اختلاف قیمت یک دارایی بازارهای مختلف سود نمایند. آربیتراژگران در تلاشند تا از اختلاف قیمت یک دارایی در دو بازار سود کسب کنند. در نتیجه این استراتژی شامل بهرهگیری از تفاوت قیمتها در بازارهای مختلف است.
مزایای معاملات فیوچرز چیست؟
معاملات فیوچرز (Futures) دارای مزایای زیر میباشد؛
امکان تعیین مستقل قیمت: با استفاده از معاملات فیوچرز معامله گران قادرند تا از نوسانات قیمتی بازار اسپات در امان باشند چراکه قیمتها به صورت آتی و در زمان مشخصی معین میشوند.
شفافیت بالای معاملات: این نوع از بازار معاملاتی باتوجه به امکان تعیین قیمتهای آتی به صورت مستقل دارای شفافیت بالایی هستند. درنتیجه اطلاعات دقیقی از قیمتها و معاملات به آسانی در دسترس خواهند بود.
مدیریت هرچه بیشتر ریسک در بازار ارز دیجیتال: شما به عنوان یک معامله گر با استفاده از معاملات فیوچرز قادر به مدیریت ریسکهای مختلف خواهید بود. بطور مثلا پوزیشنهای شورت این امکان را برای شما ایجاد خواهند کرد که بتوانید در برابر نزول قیمت از سرمایه خود حفاظت کنید. باید توجه نمایید که استفاده از اهرمهای بالا همانطور که قادر هستند تا سود بالاتری به شما ارائه نمایند به همان اندازه هم میتوانند تا سبب از دست رفتن سرمایه شما شوند. لازم است تا شما نیز مانند معامله گران حرفهای از حد ضرر یا همان Stop Loss استفاده نمایید.
همچنین پیشنهاد میشود تا با استفاده از یک استراتژی مشخص و داشتن یک برنامه معاملاتی منسجم ریسک خود را کاهش دهید. از تحلیلهای بنیادی استفاده نمایید و از ورود به معاملات با ریسک بالا خودداری کنید.
مدیریت هرچه راحتتر پورتفوی: با استفاده از معاملات فیوچرز میتوانید تا به راحتی موقعیتهای معاملاتی خود را مدیریت نموده و استراتژی بهینهتری را برای پرتفوی خود اجرا نمایید.
با اصطلاحات معاملات فیوچرز آشنا شوید
برای استفاده از معاملات فیوچرز لازم است تا با اصطلاحات این معاملات آشنا شده و اطلاعات صحیحی از آنها داشته باشید. به همین منظور نیز در ادامه به معرفی مهمترین اصطلاحات این نوع معامله برای شما عزیزان پرداختهایم؛
فیوچرز (Futures): به قراردادهای آتی گفته میشود که معاملهگران در آن متعهد به خرید و فروش یک دارایی در تاریخی مشخص با قیمتی از پیش تعیین شده هستند.
اسپات (Spot): معامله آنی که در آن تسویه حساب در لحظه انجام شده و بلافاصله به حساب شما واریز خواهد شد.
اهرم (Leverage): معاملهگران با استفاده از اهرم میتوانند تا با سرمیهای کمتر از حجم دارایی خود معامله کرده و قدرت خررید و فروش خود را افزایش دهند.
پوزیشن خرید (Long): قادر به پیش بینی افزایش قیمت یک دارایی است و معاملهگر در صورت افزایش قیمت سود معامله را به دست خواهد آورد.
مارجین (Margin): سرمایهای است که معامله گر به صورت وثیقه برای باز کردن یک معامله در حساب خود نگه میدارد.
تسویه (Settlement): فرایندی نهایی برای عقد قرارداد در تاریخ انقضا و انتقال دارایی یا مبلغ معامله است.
تاریخ انقضا (Expiry Date): به تاریخی اطلاق میشود که در آن تاریخ فیوچرز منقضی و باید معامله تسویه شود.
قرارداد دائمی (Perpetual Contract): از انواع معاملات است که به صورت دائمی است . تاریخ انقضایی نداشته و معاملهگران میتوانند به آن را به دلخواه خود ببندند.
نرخ تامین مالی (Funding Rate):نرخ دورهای که بین دارندگان پوزیشنهای خرید و فروش در قراردادهای دائمی مبادله میشود تا توازن بازار حفظ شود.
حد ضرر (Stop Loss):یک ابزار مدیریت ریسک که به معاملهگر اجازه میدهد در صورت حرکت قیمت به سمت خلاف پیشبینی، معامله بهطور خودکار بسته شود تا زیان کاهش یابد.
لیکویید شدن (Liquidation):زمانی که سرمایه مارجین معاملهگر کافی نیست و پوزیشن او بهطور خودکار بسته میشود تا از ضرر بیشتر جلوگیری شود.
حجم معاملات (Volume):تعداد کل قراردادها یا داراییهای معاملهشده در یک بازه زمانی مشخص.
مارکت میکر (Market Maker):معاملهگری که با ایجاد سفارشات خرید و فروش، به افزایش نقدینگی بازار کمک میکند.
نوسانات (Volatility):میزان تغییرات و نوسانهای قیمت یک دارایی در بازار.
کارمزد (Fee):مبلغی که صرافیها برای انجام هر معامله از کاربران دریافت میکنند.
بهترین زمان برای باز کردن معاملات فیوچرز چه زمانی است؟
در ارتباط با بهترین زمان باز کردن معاملات فیوچرز دیدگاهها و نظرات متفاوتی وجود دارد. برخی از معاملهگران روز جمعه را با توجه به اینکه به روزهای تعطیلی بازار جهانی نزدیکتر است زمان مناسبی میدانند. روزهای شنبه و یکشنبه بازارهای کریپتو نوسانات بسیار کمتری دارند درنتیجه برخی افراد باز کردن این معاملات را به روزها شنبه و یا یکشنبه موکول مینمایند.
این دیدگاه درحالی است که خیلی از معاملهگران نیز تلاش میکنند تا روزهای غیر تعطیلی مانند دوشنبه را به این کار اختصاص دهند. چراکه در روزهای دوشنبه میزان حجم معاملات در سطح بالایی قرار داشته و میتوانند از این فرصت استفاده نمایند.
معاملات فیوچرز به کدامیک از معامله گران پیشنهاد میشود؟
این نوع از معاملات اغلب برای افراد زیر میتواند انتخاب ایدهآل و مناسبی باشد؛
- معاملهگران با قدرت تحمل ریسک بالا
- دارای سرمایه کافی
- آشنا با تمامی مفاهیم اقتصادی و تحلیلی
- پیگیر تمامی اخبار
- دارای تجربه و مهارت معامله گری
- مسلط بر عوامل درونی مرتبط با معاملات
- دارای وقت و تمرکز بالا در طول روز
- مسلط به مدیریت موجودی و سرمایه
نحوه کار معاملات فیوچرز در بازار ارزهای دیجیتال به چه صورت است؟
استفاده از معاملات فیوچرز به معاملهگران این امکان را میدهد تا بتوانند شرط بندی خود را روی قیمت آینده ارزها و بدون نیاز به هیچ دارایی انجام دهند. این کار به آنها کمک مینماید تا از نوسانات قیمتی سود خوبی به دست آورده و از تغییرات قیمتی به نفع خود استفاده کنند.
آیا ریسک معاملات فیوچرز بالاست؟
بله، باید بدانید که با توجه به اینکه از اهرم و یا سرمایه قرضی در این نوع از معاملات استفاده میشود، در نتیجه دارای ریسک بسیار بالایی هستند. درنتیجه پیشنهاد میشود تا معامله گران مبتدی خیلی به سمت این نوع از معاملات نرفته و از آنها استفاده نکنند.
آیا میتوان از معاملات فیوچرز سود خوبی به دست آورد؟
بله این نوع از معاملات به شدت سودآور هستند اما فقط به شرطی که معاملهگر بتواند از آنها به درستی استفاده نموده و با تکنیکهای مدیریت سرمایه آشنایی دقیق و درستی داشته باشد.