معامله اسپات spot و 4 مورد از روشهای مختلف سفارش در آن
آیا تاکنون نام معامله اسپات را شنیدهاید؟ یکی از مهمترین و اساسیترین پایههای روشعلی معاملاتی در بازارهای مالی معامله اسپات است که برای خرید و فروش کالا، ارز و ابزارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد. در این معامله معاملات به صورت مستقیم و فوری انجام میشود و تسویه حساب |آن نیز در زمانی کم و در فاصله حداکثر دو روز بعد از معامله انجام میشود. معامله اسپات به دلیل شفافیت و سادگی در مدت زمان کم در میان مردم از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار شد و به عنوان یکی از پایههای مهم در تعیین قیمتهای بازار شناخته میشود.
در ادامه این مقاله از وب سایت صرافی آنلاین ارز دیجیتال ویرا اکسچنج بررسی میکنیم که معامله اسپات (spot) چیست؟ همچنین مزایا و معایب آن را برای شما مورد بررسی قرار میدهیم. همچنین شما میتوانید با مطالعه مقاله استخر ارز دیجیتال و ماین ابری اطلاعاتی را درباره این دو روش کسب سود در بازار ارز دیجیتال به دست آورید.
معامله اسپات (spot) چیست؟
معامله اسپات (spot) برای خرید و فروش دارایهای مختلف مانند ارز، کالا و… در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد و در آن معامله به صورت بسیار سریع و به قیمت جاری بازار انجام میشود. معاملات اسپات اغلب بسیار سریع است و در مدت زمان کم تسویه حساب میشود. حداکثر زمان آن برای تسویه حساب یک تا دو روز کاری است. یکی دیگر از ویژگیهایی که معاملات اسپات دارد این است که قراردادهای مربوط به آن شامل تحویل فیزیکی ارز، کالا یا وسیله است.
در معامله اسپات معمولا قیمت داراییها به طور مستقیم از طریق عرضه و تقاضا در بازار تعیین شده و به نام قیمت اسپات مشخص میشوند. این نوع روش معامله برای افراد و تاجرانی که به دنبال یک روش امن برای خرید و فروش سریع و تسویه حساب در مدت زمان کم است یک روش بسیار ایدهآل محسوب میشود.
به عنوان مثال افراد در بازار فارکس میتوانند ارزهای خود را به روش معامله اسپات به قیمت روز خرید و فروش کرده و پول آن را به صورت آنی دریافت کنند. این روش معاملاتی در بازارهای مختلفی مانند طلا، ارز دیجیتال، نفت، بورس و… نیز رواج دارد.
منظور از قیمت اسپات چیست؟
منظور از قیمت اسپات این است که برای کالا و یا هر وسیلهی دیگری در بازار یک قیمت خاص برای فروش در لحظه و آنی مشخص میشود. این قیمت با پرشدن سفارش آن کالا تغییر کرده و همیشه در بازار معاملاتی اسپات به روز است. این قیمت ارزش جاری ان کالا را نشان داده و بر اساس میزان عرضه و تقاضای آن کالا در بازار تعیین میگردد.
اردر بوک (Order Book) چیست؟
اردر بوک (Order Book) یک لیست کامل از سفارشاتی است که شامل تمامی سفارشات خرید و فروش در یک بازار مالی خاص توسط معاملهگران در آن بازار به ثبت رسیده است. اردر بوک در بازار معامله اسپات به صورت لحظهای به روز شده و نشاندهنده یمتها و حجم سفارشات یک کالای خاص در آن بازار است.
اردر بوک دو قسمت دارد. قسمت سمت چپ نشاندهنده سفارشات خرید است که با Bid Orders مشخص شه و سمت راست نشاندهنده سفارشات فروش است که با Ask Orders شناسایی میشوند. سفارشات خرید قیمتهایی را که خریداران حاضر به پرداخت آن هستند نشان داده و سفارشات فروش قیمتهایی را که فروشندگان آماده به فروش آن هستند را نشان میدهد.
- قیمت Bid: به بالاترین قیمتی که خریداران حاضر به خرید و در حال پرداخت برای خرید یک دارایی هستند گفته میشود.
- قیمت Ask: به پایینترین قیمتی که فروشنده حاضر است دارایی خود را به فروش بگذارد گفته میشود.
قدرت نقدشوندگی در بازار اسپات یعنی چه؟
منظور از قدرت نقدشوندگی در معامله اسپات میزان راحتی و سرعت خرید و فروش یک دارایی با قیمتی منصفانه است.
منظور از قدرت نقدشوندگی بالا این است که دارایی با سرعت بالا و هزینه کم نقد شده و قدرت نقدشوندگی پایین این است که دارایی وضعیتی دشوار در خرید و فروش بدون تغییر قابل توجه در قیمت دارد.
عوامل موثر بر قدرت نقدشوندگی در معامله اسپات
عواملی وجود دارند که سبب ایجاد قدرت نقدشوندگی بالا و یا پایین داراییهای مختلف در معامله اسپات میشوند. در ادامه این عوامل را مورد بررسی قرار میدهیم:
- تعداد سفارشات: هر چه تعداد سفارشات یک دارایی در معامله اسپات بیشتر باشد سبب بالارفتن قدرت نقدشوندگی آن دارایی میشود.
- حجم معاملات: برای یک دارایی هر چقدر حجم معاملات بیشتر باشد، قدرت نقدشوندگی آن نیز بیشتر است. حجم بالای معاملات به این معناست که تعداد زیادی از خریداران و فروشندگان در بازار حضور دارند و این امر باعث میشود که خرید یا فروش دارایی با کمترین تاثیر بر قیمت امکانپذیر باشد.
- عرضه و تقاضا: معامله اسپات برای یک دارایی باید عرضه و تقاضا برابر باشد. به عنوان مثال اگر برای یک دارایی تقاضا زیاد باشد نقدشوندگی نیز بیشتر است. این موضوع به صورت برعکس نیز امکانپذیر است.
- شفافیت در بازار اسپات: در معامله اسپات هر چقدر شفافیت بیشتر باشد، نقدشوندگی بالاتر است.
- ثبات در بازار اسپات: هر چقدر بازار نوسانات بیشتری داشته باشد، نقدشوندگی پایینتر است.
عمق بازار در معاملات اسپات
منظور از عمق بازار در معامله اسپات توانایی بازار در جذب حجمهای بزرگ از خرید و فروش بدون تاثیر قابل توجه بر قیمت است. عمق بازار نشاندهنده وضعیت نقدشوندگی و عرضه و تقاضا در سطوح مختلف قیمت است. عمق بازار در معاملات اسپات ویژگیهای منحصر بهفرد خود را دارد. از اولین ویژگی آن میتوان به حجم سفارشات اشاره کرد. این ویژگی نشان میدهد که در هر سطح قیمتی چه اندازه دارایی برای خرید و فروش موجود است.
دومین ویژگی آن تغییر قیمت است. در بازارهایی که عمق بالایی دارند، حجم معاملات بیشتر بوده و به همین دلیل تغییر و نوسانات قیمت کمتری دارند. از سومین ویژگی آن باید نمودار عمق بازار را نم برد. این نمودار به صورت گرافیکی است و حجم سفارشات خرید و فروش یک دارایی در سطوح مختلف قیمت را نشان میدهد. این نمودار به معاملهگران و تاجران کمک میکنند تا بتوانند یک دارایی را مورد تحلیل و بررسی قرار داده و بدانند چه سطح قیمتی برای خرید و فروش یک دارایی مناسب است.
تفاوت معاملات اسپات و معاملات فیوچر چیست؟
این دو معامله از روشهای مختلف در بازارهای مالی هستند، اما این دو تفاوتهایی را نیز با یک دیگر دارند که در اینجا برای شما بررسی میکنیم. معامله اسپات برای خرید و فروش داراییهایی مورد استفاده قرار میگیرد که در بازار قیمت لحظهای دارند و به صورت آنی معامله میشوند. در معاملات اسپات دارایی به صورت آنی مبادله میشود. معاملات اسپات بیشتر برای خرید و فروش کالا، ارز و سهام مناسب هستند.
اما در معاملات فیوچر، خریدار و فروشنده طبق قراردادهایی با یک دیگر توافق میکنند که یک دارایی مشخص را در آینده و با یک قیمت معین خرید و فروش کنند. قیمت این دارایی در معامله فیوچر بر اساس پیشبینیهای آینده مشخص شده و تسویه در تاریخ انقضا یا بر اساس توافقات مالی صورت میگیرد. در این روش معاملاتی تسویه حساب به صورت آنی نیست و میتواند سبب ریسک و یا سود باشد.
انواع مختلف سفارش در معامله اسپات
برای شرکت در معاملات اسپات انواع مختلفی از سفارش وجود دارد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه انواع مختلف سفارش در معاملات اسپات را برای شما نام برده و تعریف میکنیم:
سفارش مارکت (Market Order) در معامله اسپات
در این روش سفارش، مادامی که کاربر سفارش را ثبت کند، دارایی معامله میشود. مزیت اصلی این نوع سفارش در معاملات اسپات این است که سرعت بسیار بالایی در سفارش دارد و قیمتهای موجود در بازار تطبیق مییابد. اما عیب ان در این است که میتواند در پرداخت نهایی قیمت با قیمت اصلی مشاهدهشده تفاوت قابل توجهی داشته باشد. این موضوع در بازارهایی که نوسان قیمت زیادی داند قابل مشاهده است.
سفارش لیمیت (Limit Order) در معاملات اسپات
در این روش سفارش، کاربر قیمت خرید و یا فروش دارایی را بیان میکند و سفارش تا زمانی که به قیمت مشخصی برسد، در بازار باقی میماند. در این روش کاربر کنترل بیشتری بر روی قیمت دارد. اما عیب آن در این است که سفارش دارایی مورد نظر تا به یک سطح قیمت مشخص نرسد امکان پذیر نیست.
سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit Order) در معامله اسپات
در این سفارش برای دارایی دو نوع قیمت وجود دارد. اولی قیمت استاپ است که سفارش لیمیت را فعال کرده و قیمت لیمیت قیمتی است که سفارش لیمیت با آن قیمت یا بهتر از آن اجرا میشود. این روش مزیت خاص خود را دارد. در این روش سفارش، مدیریت ریسک و سود بهتر انجام شده و عیب ان در این است که اگر قیمت اسپات از قیمت لیمیت عبور کند، ممکن است سفارش اجرا نشود.
سفارش OCO در معاملات اسپات
سفارش OCO (One-Cancels-the-Other) ترکیبی از دو سفارش لیمیت و استاپ است. در این روش سفارش کاربر میتواند دو سفارش را به صورت همزمان مشخص کند که اگر یکی از این سفارشها فعال شود، آن یکی به طور خودکار لغو میشود.
مزایای معامله اسپات
معاملات اسپات مزایای بسیار زیادی را برای کاربران دارد. به همین دلیل به یکی از روشهای معاملاتی محبوب در بازار تبدیل شده است. یکی از مهمترین مزایای آن تسویه حساب سریع و آنی است. از آنجایی که تسویه حساب در این روش معاملاتی بسیار سریع انجام میشود، دسترسی به داراییها یا وجه نقد نیز بسیار سریعتر است.
یکی دیگر از مزایای آن شفافیت قیمت آن است. قیمتهای داراییهایی که در بازار اسپات معامله میشوند به طور مستقیم از بازار دریافت شده و قیمتها شفاف و واضح است.
از آنجایی که در معاملات اسپات از اهرم استفاده نمیشود، ریسک در این روش کمتر بوده و نوسانات شدید قیمت در این روش معاملاتی وجود ندارد.
معایب معاملات اسپات
برخی از صرافیهایی که معامله اسپات را برای کاربران انجام میدهند کارمزدهای بالایی را تعیین میکنند که این روش دریافت سود کاربر را کمتر میکند. همچنین معامله اسپات انعطافپذیری کمتری برای پیادهسازی استراتژیهای پیچیده در بازارهای مالی پیچیده دارد.
منظور از اهرم در معاملات اسپات چیست؟
منظور از اهرم استفاده از اعتبار برای افزایش حجم موقعیتهای معاملاتی است که نیاز به قرار دادن سرمایه اولیه است. استفاده از اهرم ریسک ضررهای مالی را افزایش میدهد.
استراتژی های مناسب برای معامله اسپات چیست؟
معامله بر اساس روند، بازگشتی، نوسانگیری، بر اساس اخبار، استفاده از سطوح حمایت و مقاومت، استفاده از شاخصهای تکنیکال، تحلیل فنی و الگوها و… از انواع استراتژی در معامله اسپات است.